ÇOCUK GELİNLER; "ÇOCUK ÇOCUK DOĞURMAZ!"

 



650.000.000!


Bu sayılar sizlere neyi ifade ediyor diye sormak istesem? 


Aklınızdan onlarca belkide yüzlerce şey geçecektir. Ama bu sayının "Dünya genelindeki çocuk gelin!" Sayısı olabileceği çoğumuzun hatta neredeyse hepimizin aklının ucundan bile geçmeyeceğini söylemek mümkün. 

Dile kolay! Altı yüz elli milyon insan, ruh, beden, yaşam! Sayılardan ibaret kıldığımız, henüz evliliğin bile ne olduğunu bilmeyen, oyuncaklarından, hayallerinden ve umutlarından kopartılan yarım milyardan fazla çocuk gelinler! 

Bu sayı dünya genelinde Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Hindistan,Nijerya, Suudi Arabistan, Afganistan, Türkiye, Çin, Pakistan vb ülkelerde çoğunluğa sahip olmak üzere belirli Avrupa ve Amerika kıtasında bulunan ülkelerde de %2 ila 4 arası bir sayıya tekabül etmektedir.

Peki neydi bu çocuk gelin, coğrafyanın buna etkisi neydi? ve neden çocuklar yaşamlarından koparılıyordu?
Çocuk gelin, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik açılardan evlilik ve çocuk doğurma sorumluluğu taşımaya hazır olmadan evlendirilen kızlara verilen addır. Bu çocuklar bulundukları toplumun örf, adet ve dini yaptırımları altında rızaları dışında aile ve tabi oldukları toplum tarafından evliliğe zorlanmaktadır! Henüz çok küçük ve savunmasız olan bu çocuklar maruz kaldıkları cinsel, fiziksel ve sosyo-psiko baskılar yüzünden geri dönüşü olmayan birçok soruna mahkum olmaktadır. Bunlar bir yana pandemideki dünya geneli kapanmalar ile çocuk gelin sayılarının artışı, çocuğun! Çocuk doğurmaya zorlanması insan hakları ihlallerine neden olarak çocuk gelinlerin "Çocuk hakları bildirisi" ile insani ve hukuksal boyutla birçok hakkının zorla ellerinden alınmasına sebep olmuştur.

Peki coğrafyanın buna olan etkisi görmezden gelinebilir miydi? Yoka coğrafi yaşam boyutu bunun en büyük sebebi miydi? Genel manada bakıldığında çocuk gelin sayısının büyük bir çoğunluğu Güney Asya, Sahra-altı Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde diğer bölgelerden daha yüksektir. Bu da bize coğrafyanın çocuk gelinler üzerinde nasıl bir hegomonyaya sahip olduğunu veriler ile bizlere göstermektedir. Coğrafi etmenlerin yansıttığı yaşamın zorluğu mu yoksa ataerkilliğin verdiği baskın toplumun etkisi miydi diye sorarken aslında cevabın basit bir şekilde erkek egemenliğinin dayattığı "Erkeklik malı!" Denilen ahlaktan yoksun kalan zihniyetlerin eseri olduğunu görmek zor değil. Baktığımızda kadının haklarının savunulduğu mecl**lerde, komis***larda vb birçok yerde kadınların parmakla sayılacak kadar az olması kadına, çocuğa, cinsel yöneliminden dolayı şiddete maruz kalan bireyler için çözüm bulunamayacağı aşikar ortada!

"Kadının bir mal olmadığını, yaşam haklarının eşit ve adil olduğunu, çocuktan gelin olmayacağını! Anladığımız gün kadına şiddete birlik halinde set çekeceğimiz günlerin geleceğine şahit olmuş olacağız!"

ABDULLAH MEMİŞ 

Kaynak;

https://www.unicef.org/turkey/basın-bültenleri/unicef-covid-19-nedeniyle-10-milyon-kız-çocuğu-daha-çocuk-yaşta-evlilik-riski

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C3%87ocuk_gelin

Yorumlar

Popüler Yayınlar